Mobil bild

Välkommen till Hindersön

På 65 grader, 34 minuter nord, 22 grader, 35 minuter ost ligget Hindersön, i Bottenviken, tre mil öster om centrala Luleå. Hindersön är en unik ö full av liv och en kultur värd att bevaras. Där är ett trettiotal personer bosatta. I skriften "Vårt hävdade Norrbotten " utgiven av Länsstyrelsen beskrivs Hindersön  som högst kulturhistoriskt intressant.

"De gamla gårdarna, fiskehamnarna gör Hindersön till en kulturmiljö av högsta värde. Den utgör Norrbottens bästa exempel på  skärgårds- och          jordbruksmiljöoch är i de              närmaste unik".
Sedan i början av 1990-talet finns värdshuset Jopikgården på Hindersön. En plats väl värt ett besök.Besök deras hemsida Jopik.se för att ta del av verksamheten där.

Hindersöns hembygdsförenings medlemmar arbetar för att bevara och utveckla
verksamheten på ön.  Den gamla skolan vid Ostisund  är i dag Hembygdsgård.


   Dit är alla "som har vägarna förbi" välkomna!

Isföret 8 maj 2019

Nu råder det förfallstid på Hindsersön. Ingen färd över till fastlandet är möjlig. Varken med båt, skoter, spark, skidor eller till fots. Nu gäller svävare. Brändöfjärden är till store del öppen men Hindersöfjärden ligger fast. Ännu dröjer det några dagar innan båtföret gåller.

Läs Hindersöns Allehanda
på nätet.

För tio år sedan beslutade Hindersöns hembygdsförening att ge ut en tidning för att dokumentera Hindersön och den verksamhet som förening bedrev där.
Målet var att ge en bred skildring av Hindersöns historia och kultur men även om läget i vår tid.
Det hela fördes i hamn med hjälp av föreningens medlemmars stöd.
2006 i juni trycktes en 28-sidig tidning i med en upplaga på drygt 1000 exemplar.
Inga Lisa Dahl och Lennart Norman svarade för texterna.
För bilderna svarade Lennart Norman med bistånd av Barbro Ökvist och Magnus Pherson.
Den presenterades för medlemmar på Hindersödagen detta år.
Milt talat blev det en succé!
Ännu större blev succén när Carl XVI Gustaf i november samma år fick tidningen i sin hand och meddelade att han gärna ville besöka Hindersön.
Det gjorde han året därpå i strålande väder i början av juni.
Gå till sidan Historia och håll till godo!

Kungligt besök!

Söndagen den 3 juni 2007 hade Hindersöns hembygdsförenings medlemmar  den stora glädjen att ha Sveriges konung Carl XVI Gustaf som gäst på Hinderön. I hans sällskap fanns landshövding Per Ola Eriksson och Luleås kommunalråd Karl Petersen.  Besöket varade  sex timmar. I ett strålande sommarväder fick de celebra gästerna möta föreningens merdlemmar och  njuta av det bästa Hindersön kunde bjuda på.

Om detta kan du läsa i föreningens tidning Hindersöns Allehanda "kunglig upplaga". Den kan köpas på Hindersön eller beställas av föreningens sekreterare.

Foto:Per Bäckström

 

   Så knöts det fjärde bandet


Våren 1929t vingades tre säljägare från Hindersön att söka hjälp på en ö utanför Larsmo på den östra sidan av Bottenviken. En av dem, Sundling, hade skurit sig i handen och fått en inflamation.
De mötte en grupp säljägare och blev väl omhändertagna. De undfägnades med mat, dryck och vård.
Så knöts de första bandet mellan Larsmo och Hindersön. Som tack för all hjälp lovade de tre från Hindersön att förse sina nyblivna finska vänner med mandelpotatis om de kom på besök. I början av juni 1930 angjorde säljägarna från Larsmo Ostisund på Hindersön, efter avslutad säljakt.
Där knöts det andra bandet. När de dagen efter styrde hemmåt hade de en säck prima mandelpotatis att sätta i hembygdens jord.
Den mandelpotatisen har odlats där fram till våra dagar.
För något år sedan kom en man från Larsmo, Gösta Brännbacka, på besök till Hindersön. Som gäst hos Ulf Pettersson berättade han historien om säljägarnas möte. Det tredja bandet knöts.
Den 17 juli 2015 knöts det fjärde bandet mellan Hindersön och Larsmo. Då anlände 12 representanter för hembygdsföreningen samt ett båt- och sälfiskemuseum i Larsmo till Hindersön.
Det blev en mycket gemytlig dag över alla gränser.
Hembygdsföreningen bjöd gästerna på halstrad strömming, mandelpotatis och tunnbröd med mera. Gästerna kontrade genom att överlämna gåvor till Hembygdsföreningen. Bland annat ett foto som den knivskadade Sundling sände till sina finska vänner efter sitt bröllop. När aftonen kom och gästerna begav sig av till fastlandet var alla ense om att knyta fler band över viken.                              Låt oss göra det!
 

Här ovanför har du läst om hur Hindersönshembygdsförening knöt det fjärde bandet med våra vänner från andra sidan viken.
Besöket föregicks av ett brev från  Fredrik Björkskog Bosund Larsmo. Klicka på bilden så får du ta del av brevet.
Det finns ytterligare ett brev som skildrar det dramatiska mötet 1929 då det första bandet knöts. Det kan du läsa här.

klart.se

Föreningens
historia 

På sidan Föreningen finner du en förteckning länkar.
Via dem kan du följa Hindersöns hembygdsförening alltsedan starten 1999.

 Bo på
Hindersön.
Skärgårdskulturens
Mecka!

Hindersöns hembygdsförening har moderniserat skolan på Hindersön.
I dag är skolhuset utrustat med två entréer, två toaletter, varav en med dusch.
Därmen kan skolan samtidigt användas som sommarbostad och konferenslokal.  
Lärarbostaden är utrustad med toalett och  dusch samt, kök, ett sovrum med plats för sex bäddar. Köket har avlopp, elspis, kylskåp samt varmt och kallt vatten. Tv, radio och ett par cyklar ingår.
I Ostisund en kort bit från skolan finns en bra badstrand.
Den gamla skolsalen kan hysa ett trettiotal personer för fest och konferenser. Till skolsalen hör ett kök samt en toalett.  Skolsalen har egen ingång.

Nya priser

Styrelsen har beslutat nya priser för uthyrning av skollokalen. Dygnspriset är nu  500 kronor sommartid, 1/6 - 1/9, och 700 kronor vintertid. Priset gäller oavsett medlemsskap.
Kostnaden för att hyra skolsalen med utrustning fastställs efter överenskommelse.
Den som är intresserad att hyra kan kontakta Agneta Persson, telefon 070-5645181 .
Hon är husfru med ansvar för skötseln av skolhuset.

Räddare i
​nöden!

 Hembygdsföreningen har genom Lions club i Luleå, som gåva, fått en Hjärtstartare, ett elektroniskt instrument för att användas vid hjärtstopp. Instrumenter har visat sig vara effektivt men kräver kunnskap. Vid ett par kurser har flera av föreningens medlemmar lärt sig att hantera apparaten. 
Den finns tillgänglig i brandstationen.
Erik Öman som är räddningsledare på ön kan besvara eventuella frågor.
Föreningen ger Lions club ett hjärtligt tack!
 

Information om räddningstjänsten

på Hindersön.

Allemansrätten till lands och till sjöss.


Webbansvarig Lennart Norman. Sidan  uppdaterad 8 maj 2019