Mobil bild

 Trots att det var den första april med ett mediokert väder blev världspreemiären
i pimpelfiske på Hindersön en mindre succé.
Förväntningsfulla fiskare kastade sina agn utanför gruvan,
När kampem väl var över stod Lasse Löfstedt från Lilla Skränmåsören högst på prispallen med Johnny Stålarm tätt i hälarna. På tredje plats kom Henrik, en god vän till Lasse Löfstedt.
Helt utanför pimpeltävlingen tog sig Kurt Johansson från Hindersön en välgrillad korvbit.

Arrangör för tävlingen var Hindersöns Hembygdsförening, 
Foto Leif Åberg

Lördagen den 20 augusti 2016 bjöd Hiundersöns hembygdsförening på årets surströmming. Ordförande Leif Åberg kunde hälsa ett femtiotal medlemmar välkomna till bords.
En nyhet för året var "Ösaksuringen" komponerad av Sune Johansson.
I konkurens med "Kallax" och "Oskars" vann den allmänt gillande trots sin nybörjarstatus.
Under festmåliden anmälde sig åtta nya medlemmar till föreningen. De hälsades med en varm applåd.
Här under ett litet bildspel från en välordnad tillställning.


Årsmötet
för sjutton!


Så har Hindersöns hembygdsförening genomfört sitt sjuttonde åtsmöte i stor enighet.
Ett fyrtiotal medlemmar hade sökt sig  till skolan på Hindersön lördag 5 mars. 
Styrelsen fick ansvarsfrihet. Omval av samtliga valbara ledamöter och suppleanter.
Ordförande vid årsmötet var Leif Åberg, sekreterare Kjell Eriksson.

Protokoll för årsmötet kommer.
 
 


 

Sjutton
till bordsSvaga isar frisk vind och tidvis lätt regn hindrade inte oss på Hindersön att träffas i hembygdsgårdens väme för att hälsa julen med en stunds samvaro vid gröt ,lax och skinka. 
Vi som var gäst på denna fest tackar för en trevlig stund.

Ett hundratal hindersöbor gjorde gemensamt årets Hindersödag till en gemytlig och varm tillställning. Vädret stod som vanligt på hembygdsföreningens sida och lämnade ingen beviken.
Ett uppskattat inslag var allsången som leddes av Birgit Öman med PO Johansson vid sin sida.
Gott fika och god stämmning förgyllde dagen.
Styrelsen tackar alla som närvarade för ett gott jobb!

 

Marja Enqwist och Birgit Stålarm lämnade styrelsen efter många års gott arbete. Foto: Leif Åberg. Marja Enqwist och Birgit Stålarm lämnade styrelsen efter många års gott arbete. Foto: Leif Åberg.

Hindersöns hembygdsförening höll ett välbesökt årsmöte söndagen den 24 mars. Till orförande vid årsmötet utsågs Leif Åberg med Kjell Eriksson som sekreterare. Efter att ha tagit del av verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning och revisorernas godkännande rapport, beslutade årsmötet att ge styrelsen ansvarsfrihet. Till nya ordinarie styrelseledamöter efter avgående Birgit Stålarm och Marja Enqwist valdes Ingrid Isaksson och Agneta Persson. Leif Åberg valdes till ny suppleant efter avgående Valborg Pettersson. Carola Lindkvist blev ny suppleant efter Ingrid Isaksson.
Ordföranden för hembygdsföreningen tackade de avgående ledamöterna för ett mycket gott arbete i styrelsen.

 

Ett tjugofemtal Hindersöbor möttes utanför skolan för att ta farväl av det gamla året 2013 och möta det nya 2014. Stämningen var mycket god och de församlade fick ta del av ett strålande fyrverkeri  anordnat av pyroteknikerna Leif Åberg och Micke Bergström.När röken skingrats och tysnaden återkommit var alla överens. Det här ska vi göra fler gånger!
Foto: Leif Åberg.

 

Från Andjesborgstegen
till Åkermyran

Sommaren 2010 genomförde hindersöns hembygdsföreningen en studiecirkel under ledning av Kurt Johansson.
Syftet med var att göra en gemomgång av alla kända gamla namn som präglar Hindersön.
Många av de gamla namnen finns inte utsatta på kartan men använd ändå flitigt av både gamla och unga öbor. Namnen har sitt ursprung i bosättningar och verksamheter som bedrivits.
Intresset för ämnet var stort och studiecirkeln gjorde en sammanställning som vi nu redovisar.
I bifogat PDF-dokument, gamla namn, kan du titta närmare på var studiecikeln kom fram till. Om du har andra eller nya uppgifter om namn på Hindersön är du välkommen att höra av dig.
På den bifogade kartan, även den i PDF-format, syns studiecirkelns namn i röd ålderdomlig text. 

Hälsning med gåva från en ny medlem.
Det kom ett e-postbrev till föreningen.
Ett brev som värmer hjärtat.
Läs och begrunda.
Ansöker om medlemsskap och sätter in 50:-
Till minne av Eric o Mary Åström, Albert, Mauritz,Bertil, Torsten o Sven bifogar jag en gåva till föreningen á 1000:-
Jag har outplåneliga minnen från Hindersön sedan mitten av 1950-talet och med Eric höll jag kontakt långt efter flytt från Luleå. Kommer väl ihåg sjösättningen av "Egil"-det var en stor dag i "byn". Ej besökt Hindersön på 30 år. Det är fint som hänt.
Lycka till!
Thomas Pettersson
Sundbyvägen 13, 186 70 Brottby.


Hembygdsföreningens styrelse tackar för gåvan och lovar att förvalta den väl.
Vi hälsar vår nye medlem varmt välkommen.
Thomas Pettersson kom till Hindersön med sina föräldar och bodde tidvis hos Erik och Mary Åström.
-Det var härliga dagar som gav mig många varma minnen, berättar Thomas.
-Jag kommer bland annat ihåg minkfarmen på Joppikgården och Edvin Oskarsson som tog emot ungdomar på sommarläger. Det fanns så många profiler på ön som fängslade en ung pojke.
-Allt detta gör att jag ännu längtar till Hindersön.
-Jag lovar att komma och hälsa på.
Thomas Pettersson växte upp på Lövskatan i Luleå. Han lämnade Luleå i början av 60-talet. Utbildades sig till polis och har jobbat som sådan i Stockholm fram till sin pensionering.

Fint främmande
under strålande sol

Den 9 augusti 2017  hade Hindersöns hembygdsförening äran att få besök av 39 medlemmar i Svartöstadens hembygdsförening. Gästerna färades ut till ön med en av turbåtarna. Efter en fin lunch på Joppigården bar färden av till skolan på Hindersön för en gemytlig förbrödring mellan föreningsmedlemmarna. Intresset för ön var stort bland gästerna.
Vädret var strålande.

Persöskolan på besök.
För tredje gången på nio år gjorde  Persöskolans mellanstadium sin skolresa till Hindersön. Det är en ära för oss, på denna utpost i Bottenviken, att ta emot trevliga människor och visa upp vår fina ö.

 

Gruvan väckte intresse och många frågor.

Vi på Hindersön hoppas att vi ses igen.

Oväntat besök i Norrisund


På långfredagen fick Norrisund ett lika oväntat som ovanligt besök. En liten gråsäl kom kravlandes på blankisen miltals från det öppna havet. Den lilla kuten var nära en meter lång och vägde omkring 2o kilo. I brist på det öppna havet fick den vilsnegångne parveln hjälp med att komma till Porrisundet som nu börjar vara isfritt.

BJÖRN PÅ GÅNG.

I  augusti var Anita Geijer ute och vandrade kring Gemgrundet på Björkön.

Vid en myr intilll en lite tjärn upptäckte hon en spillning som hon och andra i sällskapet tolkade som spår av ev björn.

Kan det vara som de tror?

Instämmer du eller har du andra förklaringar på spillningen så hör av dig.

Så här skriver Curt Lundquist från Vittangi till hembygdsföreningen

Nej, nej! Det är älgbajs om än i mindre traditionell form. Det är inte dessa högar man vanligen ser, utan mer de "bullar", som t o m kommersialiseras som smycken och papper. Den typ av älgbajs man ser på er bild, har jag sett åtskilliga gånger under ett långt skogsliv och beror helt enkelt på magens kondition för tillfället. Älgkalvarnas högar varierar mer än de vuxnas.


Hoppas mitt meddelande klargjort saken.

Tackar för en trevlig hemsida!

 Curt Lundquist

Vittangi


Hindersöns brandvärn på träningsläger

Räddningstjänsten i Luleå har beslutat att se över räddningsverksamheten i Luleå skärgård. Det gäller brandvärn, övrig räddningsverksamhet samt transporter.

Ett synbart bevis på god vilja kan nu beskådas vid Hindersöns brandstation. En välutrustad liten brandbil med vattentank.

Den 13 juni kom två reprsentanter för räddningstjänsten ut till Hindersön för att öva Hindersöns brandvärn i att hanha den nya brandbilen med utrustning. Med sig i bagaget hade de även nio pulversläckare som nu är fördelade mellan Skatan, Ostisund och Norrisund.


Mårdhund på Hindersön i september 2011 Mårdhund på Hindersön i september 2011

2011 tog mårdhunden i land på Hindersön.

Här, liksom i övriga Norrbotten, är den en mycket ovälkommen gäst.
Anledningen till det är att mårdhunden hotar balansen i vårt ekosystem. Dessutom kan den orsaka rabies och hjärnhinneinflammation.
Under sensommaren sköts en mårdhund på Gräsön. En tid senare fångades en mårdhund i en fälla. Efter att ha steriliserats återplacerades den mårdhunden på Hindersön, utrustad med gps-sändare för att kunna spåras. Sterilisering eller kastrering, beroend på kön, är det främsta vapnet för att stoppa mårdhundens spridning.

De 23 september kunde en utplacerad kamera registrera två mårdhundar på Hindersön. Fältpersonal som arbetar i "Mårdhundsprojekter" har därefter, med skiftande framgång, försökt följa den mårdhund som bär gps-sändaren.
I slutet av november gav sökningar på Hindersön dåligt resultat, förmodligen beroende på att mårdhunden gått ner i ett gammalt rävgryt för en kort vinterslummer.

Nu, när vårsolen börjar värma folk och fä, vaknar mårdhundarna upp och bereder sig för parning. De som legat och tryckt i sina gryt beger sig ut för att söka sig en lämplig partner.
Det är alltså dags för oss på Hindersön att skärpa blicken och hålla uppsikt efter spår och andra tecken på att mårdhundar är i farten.

Hälsning från 1949
Renoveringen av skolan har nu tagit ett stort steg frammåt. Utbyggnaden för handikapptoaletten är klar liksom dusch- och toalettutrymmet i lärarbostaden. Nu återstår rörmockeri, målning och golvläggning. Du som har kunnskap om sådant får gärna dela med dig av den. Anmäl ditt intresse till vår sekreterare så hör vi av oss när du behövs.

I samband med rivningen i lärarbostaden fick vi en hälsning från det förgångna. Bakom en vägg låg ett kalenderblad daterat den 22 februari 1949, dagens namn Martina.
Då utfördes den senaste renoveringen av lärarabostaden för att motsvara den tidens krav. Där hälsningen hittades uppförs nu toalett och dusch, något som motsvarar vår tids krav.
Vi ska naturligtvis återbörda hälsningen på lämplig plats och komplettera den med en hälsning från oss och vår tid.
Renoveringen av skolan är en gammal dröm som nu går i uppfyllelse. Vi får en modern lokal på Hindersön dit vi kan locka nya besökare och dessutom ha glädje av själva.